VAKJURY AMAI 2022

De longlist voor de publieksprijzen en de drie juryprijzen worden vastgesteld door de vakjury.

De jury van de AMAI 2022 bestond uit een zorgvuldig samengestelde groep, met onder andere de Dichter des Vaderlands Lieke Marsman.

 

De vakjury AMAI 2022 gedicht en quotes bestond uit:
Lieke Marsman, Tanja Helderman, Merel Morre, Meliza de Vries, Francis Broekhuijsen en Yke Schotanus.

 

De vakjury AMAI 2022 spoken word bestond uit:
Monique Hendriks, Kelly Verdonk en Onias Landveld

 

Vakjury AMAI 2022 gedicht & quote

Lieke Marsman

Lieke Marsman (1990), de huidige Dichter des Vaderlands.  

Lieke debuteerde op twintigjarige leeftijd met de dichtbundel ‘Wat ik mijzelf graag voorhoud’. Ze won meteen de C. Buddingh’-prijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Liegend Konijn Debuutprijs.

Drie jaar later verscheen ‘De eerste letter’ en in 2017 volgde de roman ‘Het tegenovergestelde van een mens’, waarin ze proza met poëzie en essayistiek vervlecht in een stilistische zoektocht over klimaatverandering.

In 2018 verscheen ‘De volgende scan duurt vijf minuten’, gedichten en een essay over haar kankerdiagnose. In haar werk gaan het persoonlijke en politieke hand in hand, en ze weet altijd de vinger op de zere plek in de samenleving te leggen.

In januari 2021 verscheen haar nieuwe bundel ‘In mijn mand’ bij Uitgeverij Pluim. Lieke is in 2021 en 2022 de Nederlandse Dichter des Vaderlands als opvolger van Tsead Bruinja.

Zie: www.dichterdesvaderlands.nl

Tanja Helderman

Tanja Helderman (1974) is oprichter van TAALig en auteur van diverse gedichtenbundels, o.a.  ‘Over Leven’ en ‘Drijfkracht’. Taal loopt als een rode draad door het leven van Tanja. Ze studeerde logopedie en neurolinguïstiek. Momenteel combineert zij haar werk als logopedist met het schrijven van gedichten.

Op TAALig publiceert ze regelmatig eigen werk, dat veelvuldig gelezen en gedeeld wordt.

Poëzie is mijn passie en dichten is voor mij bijna een eerste levensbehoefte geworden. Het is een uitlaatklep voor mijn gevoel. Het geeft vorm aan mijn creativiteit en woorden aan de manier waarop ik het leven waarneem. Bij het alledaagse. Bij hoogte- en dieptepunten. Schrijven helpt, omdat ik me verbonden weet met degenen die mijn woorden verstaan. Door te delen, raak je. Door te raken, verbind je.”

“En wat een mooi vooruitzicht! Als jurylid van de AMAI Award kijk ik uit naar al het werk dat ingezonden wordt en ik mag bekijken.”

zie: Tanja Helderman

 

Francis Broekhuijsen

De stem van Sublime en programmamaker van o.a. The Sublime Experience, de meest relaxte avondshow van Nederland, van maandag- tot en met donderdagavond van 21.00 uur tot middernacht.

Met zijn programma geeft Francis Broekhuijsen een bijzonder podium aan dichters van Instagram. Daarnaast is Francis verbonden aan het literatuurfestival ‘Winternachten’ als redacteur, programmamaker en presentator.

Als jurylid kan ik mijn liefde voor taal nog meer delen en alle schrijvers enthousiasmeren om te groeien. Ik draag poëzie, taalkunst en de dichters en quoters van Instagram een warm hart toe en kijk uit naar alle inzendingen die ingestuurd worden. Ook in mijn programma op Sublime zal ik  veel aandacht besteden aan de AMAI 2022.”

zie: www.francisbroekhuijsen.nl

 

Merel Morre

Merel Morre (1977) schrijft toegankelijke, talige gedichten. Haar gedichten en teksten zetten je vaak op het verkeerde been om je daarna met een glimlach en nét andere blik naar iets alledaags te laten kijken. Scherp en kwetsbaar tegelijk raakt ze de kern en haar lezers.

Van 2013 tot 2015 was Merel stadsdichter van Eindhoven, waar ze ook woont en werkt. Ze is daarnaast tekstschrijver en mede-eigenaar van tekstbureau Brief van de Koning. 

Van Merel zijn inmiddels al 5 dichtbundels verschenen, waarvan ‘Vers Gevangen’ de laatste is. 

zie: www.merelmorre.nl

Foto: © Willem Wouterse

 

Meliza de Vries

Het is een traditie dat de winnaar van de vakjuryprijs voor het beste gedicht van het afgelopen jaar plaatsneemt in de jury van de volgende editie.

Daarom presenteren wij met trots Meliza de Vries als jurylid van de AMAI 2022, want zij was de winnaar van de vakjuryprijs voor het beste gedicht op Instagram in 2021, met haar gedicht ‘Sommigen zeggen dat hartzeer onbewerkt leer is’.

Gedichten van Meliza zijn verschenen in verschillende literaire tijdschriften, zoals Het Liegend Konijn, DW B, Deux Ex Machina en De Optimist. Zij droeg haar gedichten o.a. voor tijdens Dichters in de Prinsentuin, Frontaal, Hongerige Wolf en Poetry International Festival en toerde met de Poëziebus door Nederland en België.

zie: www.melizadevries.nl

Yke Schotanus

Yke Schotanus (@schotschrift op Instagram) was tevens jurylid bij de AMAI 2021. We vonden dat Yke, gezien zijn kennis, ervaring en enthousiasme niet mocht ontbreken in de nieuwe jury voor de AMAI 2022.

Yke is schrijfdocent en medewerker van het tijdschrift ‘Schrijven’. Daarnaast schrijft, componeert en zingt hij Nederlandstalige liedteksten.

Van zijn hand verschenen de boeken ‘Dichten doe je zo: poëtische technieken en hoe ze te gebruiken’ en ‘Song- en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock’.

zie boek van Yke: ‘Dichten doe je zo’

 

Vakjury AMAI 2022 Spoken Word

Monique Hendriks

Monique is Nederlands Kampioen Poetry Slam (Slampion) 2021. Ze is schrijver, actrice en wetenschapper. Ze doet onderzoek naar de interactie tussen mens en artificial intelligence en hoe verhalen daarin een rol spelen.

Ze schrijft en speelt theatervoorstellingen, maakt poëziefilmpjes voor het platform KAF, produceerde vorig jaar de korte film ‘Boter, Kaas & Wetenschap’ voor het Internationaal Literature Festival Utrecht en werkt momenteel aan de uitgave van haar eerste poëziebundel in drie dimensies, te bekijken in een ouderwetse View-Master. 

zie: www.monique-hendriks.nl

Kelly Verdonk

Kelly Verdonk (@kellyverdonk) is mbo-docent Nederlands, treedt op met spoken word en geeft spoken word les op basisscholen. Ze organiseert spoken word workshops in combinatie met watersport. Haar doel: een stem voor iedereen. Of dat nu via haar eigen optredens is of via haar workshops.

Eerder was Kelly spoken word artiest op Festival Boulevard in Den Bosch en op ‘DIchter in de prinsentuin’.  Daarnaast was ze huisdichter bij Surfana, lag haar straatgedicht een jaar in Amsterdam en was ze finalist als communicatietalent van het jaar. Dit jaar reist ze met een tentoonstelling door Nederland.

Kelly trad ook tijdens de AMAI Zomer Meetup.

zie: www.kellyverdonk.nl.

Onias Landveld

Onias Landveld (@oniaslandveld) is schrijver. Oud-stadsdichter van Tilburg. Verteller. Spoken word artiest. Een kunstenaar met woorden, die optreedt en exposeert op festivals. En onemanshowt in Europa, Afrika en de Cariben. Met Wortels en Cassave toerde hij rond. Mixte hij gedachten en gedichten tot een persoonlijk verhaal. Over zijn Marron-identiteit en zijn band met Holland.

Voor zijn voorstelling Kunu (vloek) versmolt hij zijn bekroonde animaties met theater tot een eclectische voorstelling. Hij produceert vanuit zijn eigen productiehuis Wosu. Hij won de Van Dale SPOKEN Award in de categorie Storytelling. 

zie: www.oniaslandveld.nl