VAKJURY AMAI 2021

De longlist voor de publieksprijs en de twee juryprijzen worden vastgesteld door de vakjury.

De jury van de AMAI 2021 bestond uit een zorgvuldig samengestelde groep met onder ander de toenmalige Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja als voorzitter van de vakjury.

De vakjury AMAI 2021 gedichten en quotes bestond uit:
Tsead Bruinja, Kila van der Starre, Francis Broekhuijsen, Patria Diaz, Yke Schotanus en Hilmano van Velzen.

 

Vakjury AMAI 2021 gedicht & quote

Tsead Bruinja

Van 2019 tot 2021 de Dichter des Vaderlands in Nederland. Hij staat daarmee in het rijtje van o.a. Komrij, Vinkenoog, Nasr en Perquin.

De commissie die hem Dichter des Vaderlands maakte omschreef hem als volgt:

“Een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt”. Bruinja is bovendien “een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk, en dat levert spannende poëzie op.”

Als de nationale dichter van Nederland en ambassadeur voor de poezië in de breedste zin, zou je zeggen dat hij niet mag ontbreken in de jury van deze Instagram poeziëprijs. En dat doet hij dan ook niet!

“De instapoëzie ken ik vooral van het door mijn feed heen scrollen. Dat vluchtige lezen, wil ik graag eens anders doen.”

Zie: www.tseadbruinja.nl
Foto: Tessa Posthuma de Boer

 

Francis Broekhuijsen

De stem van Sublime en programmamaker van o.a. Sublime Smooth (vrijdag en zaterdag van 23.00 tot 0.00 uur), waarin poezië een belangrijke plaats inneemt.

Met zijn programma geeft Francis een bijzonder podium aan dichters van Instagram. Daarnaast is Francis verbonden aan het literatuurfestival ‘Winternachten’ als redacteur, programmamaker en presentator.

Als jurylid kan ik mijn liefde voor taal nog meer delen en alle schrijvers enthousiasmeren om te groeien. Ik draag poëzie, taalkunst en de dichters en quoters van Instagram een warm hart toe en kijk uit naar alle inzendingen die ingestuurd worden. Ook in mijn programma op Sublime zal ik aandacht besteden aan de AMAI 2021.”

zie: www.francisbroekhuijsen.nl

 

Kila van der Starre

Kila van der Starre (@kilastarre) – literatuurwetenschapper, poëziecriticus en dichter.

Kila werkt als literatuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam.

Op 12 februari 2021 verdedigt ze haar proefschrift ‘Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie’. Daarin staat een heel hoofdstuk over Instagrampoëzie in Nederland en Vlaanderen. Deze expert kijkt dan ook enorm uit naar het lezen van alle inzendingen voor de AMAI 2021.

De AMAI award vind ik erg relevant en interessant. Ik kijk enorm uit naar het lezen van alle inzendingen.”

zie: www.kilavanderstarre.nl
Foto: Geert Broertjes

Patria Diaz

Patria Diaz (@buikvolvlinders) – Instadichter, huisarts en creatief alleskunner.

Patria werkt in de regio Amsterdam als huisarts, zit vol creatieve ideeën en schrijft al haar hele leven. Zij is altijd gefascineerd geweest door literatuur en poëzie, kunst en menselijk gedrag. Van origine Spaanstalig is zij verliefd geworden op de Nederlandse taal.

Middels @buikvolvlinders wil zij een van haar dromen verwezenlijken: kunst als therapeutische tool gebruiken voor het vermijden van psychisch lijden (kunsttherapie / kunst op recept) en een gemeenschap opbouwen waar wordt samengewerkt en men elkaar inspireert.

Zij is super enthousiast over haar plek als jurylid van de AMAI Award 2021. Patria wil dit jaar een dichtbundel uitbrengen.

Ik vind het fantastisch om als jurylid te mogen bijdragen aan dit nieuwe podium voor talentvolle instadichters.”

zie: @buikvolvlinders

Yke Schotanus

Yke Schotanus is schrijfdocent en medewerker/redactielid van het tijdschrift ‘Schrijven’.

Daarnaast schrijft, componeert en zingt hij Nederlandstalige liedteksten en is hij auteur van het bekende boek ‘Dichten doe je zo’, een schrijfboek voor dichters.

“Als er poëzie is die even de aandacht weet te vangen op een vluchtig medium als een telefoon, dan is die een prijs waard. Ik ben benieuwd welke tekst mijn aandacht het langst vasthoudt. Op naar het jurywerk. De stars of swipes forever!”

zie boek van Yke: ‘Dichten doe je zo’ 

Hilmano van Velzen

Beter bekend als de dakloze dichter, leeft en dicht Hilmano in Amsterdam en draagt daar op karakteristieke wijze zijn gedichten voor aan het publiek.

Hilmano brengt bundels uit over zwerven, liefde en de stad Amsterdam. Deze zijn in diverse bundels online verkrijgbaar. (via poeziebundels@gmail.com).

“Poëzie is voor mij een hart vol liefde en daarom doe ik graag mee aan de AMAI award.”