AVOND

VAN DE AMAI

'Thuis tussen woorden'

Voorprogramma met open podium

Theatershow

Uitreiking AMAI 2024

Instadichtersbal

Zaterdag 30 maart 2024

Op de Avond van de AMAI 2024

traden op:

Babs Gons, De Dichter des Vaderlands, is schrijver, performer, host en docent en vanaf september jl. de Dichter des Vaderlands. Ze draagt haar werk voor op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, op radio en tv. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt Gons ook regelmatig gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden.

Ze presenteert diverse programma’s en is gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon. Daarnaast was ze jurylid van o.a. de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs, Film by the Sea en De Prijs der Nederlandse Letteren.

In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2019 verscheen haar boek ‘Hardop’ bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in 2021 met haar dichtbundel ‘Doe Het Toch Maar’, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht en won ze een Poëziester met een van haar gedichten. In 2022 was ze een van twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Gons schrijft ook verhalen en artikelen en is columnist voor o.a. Het Parool. Deze columns werden in 2022 gebundeld onder de naam ‘Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi’, uitgegeven door Atlas Contact.

Zie:
www.babsgons.com@babsgons  | @dichterdesvaderlands

Foto Babs: Anneleen Louwes

Monique Hendriks is Nederlands Kampioen Poetry Slam (Slampion) 2021, winnaar van de El Hizjra literatuurprijs in de categorie proza en een van de drie spoken word talenten in het UC Masters talentontwikkelingstraject 2021-2023.

Ze is schrijver, actrice, theatermaker en wetenschapper. Ze doet onderzoek naar de interactie tussen mens en artificial intelligence en hoe verhalen daarin een rol spelen. Ze schrijft en speelt theatervoorstellingen, maakt poëziefilmpjes voor het platform KAF, produceerde de korte film ‘Boter, Kaas & Wetenschap’ voor het International Literature Festival Utrecht en bracht in 2022 haar poëziedebuut Retrospectieven in 3 dimensies uit, te bekijken in een ouderwetse View-Master.

Vandaag verschijnt haar nieuwe ‘dichtbundel’ Bobbie gaat in bad, een magisch badboekje voor volwassenen. Voor meer info, zie: www.monique-hendriks.nl

zie: www.monique-hendriks.nl | @monique.hendriks.84

Vrouwkje Tuinman schrijft romans, dichtbundels, teksten voor muziektheater en andere dingen waarvoor ze even geen hokje kan verzinnen. Ze won er prijzen mee. In juni 2022 verscheen haar novelle ‘Tijdelijk verblijf’.

Ze ontving de Hollands Maandblad Poeziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor o.a. de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs. In 2005 ontving ze het C. C. S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Receptie werd genomineerd voor de Libra Schrijversprijs. Buurvrouw (2008) voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs. Eind 2010 kreeg Vrouwkje de Halewijnprijs uitgereikt voor haar oeuvre tot dan toe. De tweetalige fotoboek-dichtbundel Intensive Care, uitgebracht i.s.m. fotografe Andrea Stultiens, ontving in 2012 de Niek Woudenbergprijs. De rouwclub werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs-longlist.

De dichtbundel ‘Lijfrente’ werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020. In oktober 2022 ontving Vrouwkje de (ongeveer) driejaarlijkse C.C.S. Croneprijs voor haar hele oeuvre. 

zie: www.vrouwkje.com @vrouwkjetuinman

Joost Oomen maakt dit jaar deel uit van de jury voor de gedichten en de quotes en is daarnaast één van de artiesten die optreedt tijdens de AVOND van de AMAI.

Joost is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen, won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur en deed in 2018 mee aan CELA, een Europees programma waarbinnen zijn werk werd vertaald in het Italiaans, Spaans, Portugees en Roemeens. Zijn romans, reisverslagen en dichtbundels verschijnen bij uitgeverij Querido.

Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. Hij sprak en speelde op festivals als Lowlands, Oerol, Into the Great Wide Open, ILFU, Explore the North, Wintertuin, Crossing Border en De Parade. In het seizoen ’23/’24 is hij op theatertournee met zijn eenmansvoorstelling ‘Alle dichters hebben gouden helikopters’, waarin hij poëzie begrijpelijk maakt voor het grote publiek.

De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de kennisquiz De Slimste Mens. Hij droeg voor in de programma’s van Humberto Tan, Eva Jinek, Frits Spits, Wilfried de Jong en Özcan Akyol. Ook schrijft hij columns voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Naast dichter was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Het Personage. Werk van Oomen verscheen onder andere in De Revisor, DW B, De Volkskrant, Het Financieel Dagblad en Kluger Hans. Daarnaast is hij één van de drie oprichters van het Instagramkanaal @poezieiseendaad.

www.joostoomen.nl | @joostoomen

Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver en performer. Van maart 2019 tot januari 2022 was Gershwin stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool.

Zijn poëziedebuut ‘Ik heb een fiets gekocht’ gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door er inmiddels meer dan 6.000 exemplaren van te verkopen. In 2021 verscheen zijn dichtbundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ bij uitgeverij Das Mag (@dasmag) en vertaalde hij het kinderboek ‘Zo klinkt verandering’ van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman.

Na de première van zijn solovoorstelling ‘Terug naar Prinsenplein’ in 2023, is Gershwin momenteel op een landelijke theatertour met deze productie.

Afgelopen januari 2024 is zijn laatste bundel uitgekomen: ‘De stad is ook van mij’

zie: www.gershwinbonevacia.nl | @gershwinbonevacia

Iris Penning maakt dit jaar deel uit van de vakjury voor de gedichten en quotes en net als vorig jaar (het nachtgedicht tijdens het Instadichtersbal) treedt ze op tijdens de AVOND van de AMAI op 30 maart a.s. in het Parktheater in Eindhoven. En daar zijn we heel blij mee!

Iris maakt eigenwijze poëtische pop. Tekstueel, eigenzinnig, soms theatraal, soms brutaal, altijd precies zoals ze is. Ook was ze vier jaar lang stadsdichter van Eindhoven. Met haar herkenbare stem brengt ze de kracht van taal en melodie bij elkaar. Ze bracht vier albums uit, waarvan “Dan Maar Genieten” de meest recente is. Voor dit album werkte ze samen met Huub Reijnders, Martijn Bosman, Philip Lassiter en vele anderen. De plaat werd lovend ontvangen in de vakbladen én bij haar publiek.

Iris begon op haar vijftiende met ondernemen, strevend om altijd alles precies op haar eigen manier te doen. Ze speelde op festivals, in popzalen en theaters in heel Nederland en België. Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, won de Vlaamse Nekka-muziekwedstrijd, werd verkozen als stadsdichter van Eindhoven en won de Cultuurprijs van die stad. Iris blijft graag bezig, met vele projecten: zo maakte ze een lettertype van haar handschrift, hostte ze een radioshow, knutselde ze honderden dichtbundels in elkaar, presenteert ze een cultureel programma genaamd “Maakbaars” en maakte ze poëtische kaarten voor de LHBTQI+ Community.

zie: www.irispenning.nl | @irispenning

Lev Avitan is filosoof, theatermaker en spoken word artiest, maar het liefst alle drie tegelijk. Zijn werk wordt gekenmerkt door kwetsbare zelfreflectie en de hoge mate van maatschappelijk engagement. Met zijn spoken word voorstelling ‘Mijn moeder wil niet meer leven’ (2022), reisde hij het land door, de bekende poppodia en theaters af. Daarnaast heeft hij in zijn loopbaan voorgedragen op festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole en als dichtende denker ook op Brainwash festival.

Buiten zijn werk als woordkunstenaar schrijft Lev columns voor het platform De Vrijdenkers en heeft hij een podcast-reeks samen met theatermaker Nabil Tkhidousset genaamd Echtemannentakkies. Samen met Nabil schrijft hij momenteel een voorstelling in opdracht van en in samenwerking met Theater Bellevue, die in juni 2024 in premiere zal gaan.

zie: www.levavitan.nl | @levavitan

Kershawn Rijsel is sinds januari Stadsdichter van Schiedam en stond in de finale van het NK Poetry Slam 2022. KMR, zijn artiestennaam is spoken word artiest, rapper en muzikant.

Wij zijn super blij dat hij dit jaar optreedt, want zo authentiek is bijna niemand. En zijn eigen stijl in woorden en ritme is mooi, krachtig en herkenbaar uit duizenden!
In zijn werk gebruikt hij gebeurtenissen uit zijn leven die hem hebben gemaakt tot wie hij is. Zo komen onder andere de thema’s verbinding, vaderschap, liefde en pijn terug in zijn werk.

Na zijn optreden en workshop tijdens onze AMAI Zomer Meetup in 2022 hadden wij al afgesproken dat hij ooit op het podium van de AVOND van de AMAI zou staan. En dat is nu dit jaar dus het geval!

Samen met een aantal creatieve vrienden heeft hij het platform The World Club (@thewordclubnl) in Rotterdam opgezet. Hij is jongerenambassadeur, workshopdocent en creatieveling op vele vlakken.

zie: www.kmrspoken.com | @kmrspoken

Tom Driesen uit België stal vorig jaar al de show op onze avond en wij hebben hem weer gevraagd! Tom schreef ooit een stoepgedicht van vijf kilometer lang als stadsdichter van Turnhout en stond recent met een symfonisch orkest op de planken en won vorig jaar de voorronde van Mensen Zeggen Dingen België.

In 2022 was hij de winnaar van het NK Poetry Slam. We zijn superblij dat wij deze woordkunstenaar wederom op ons podium hebben!

Zijn inspiratie haalt Tom naar eigen zeggen uit een potje Nutella en als je hem niet gelooft, dan maakt hij je graag wat mooiers wijs. 

zie: @droombazuiner

Erik Jan Harmens publiceerde zes dichtbundels. In februari 2023 verscheen De man die blauw werd: intense, kraakheldere poëzie over niet in groepen kunnen verkeren, maar er ook niet door willen worden uitgestoten. In december 2022 verscheen Puur, de biografie van Hef. Harmens publiceerde twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Hij was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland.

Harmens schreef behalve zes dichtbundels ook zes romans. Eind 2021 kwam Rigolettohof uit, over hoe een man opgroeit in de jaren zeventig en tachtig in de nabijheid van een winkelcentrum (de Ridderhof) in Alphen aan den Rijn, dat later, op 9 april 2011, in een plaats delict zou veranderen. In NRC Handelsblad publiceerde hij een serie essays over zijn autismediagnose. De essays vormen de basis voor een nonfictieboek, te verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap.

Verder in voorbereiding: de biografie van dichter Menno Wigman en een album met Nederlandstalige liedjes.

zie: www.erikjanharmens.nl@erikjanharmens

Nicole Kaandorp is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023. Na voorrondes in het hele land stonden acht slammers in september 2023 op het podium van het NK Poetry Slam, tijdens het @ilfutrecht. Nicole nam het in de finale battle op tegen Eelco Couvreur en veroverde de nationale titel.

Nicole schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Ze maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma’s in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam en is onderdeel van de redactie van @wijzeggendingen.

In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het korte verhaal Linnen, over een stel dat doet alsof ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Relaties en hoe daarover te communiceren keren vaker terug in haar werk, evenals opsommingen en heldere details. Ze won de voorronde van Poetry Slam Vrijburcht.

Wij zijn heel blij met Nicole op het podium tijdens de AVOND van de AMAI, een avond met kwaliteit. Nicole, Monique Hendriks en Tom Driesen als oud Slam kampioenen, samen op het podium. Wij zagen Nicole al meermaals optreden en waren elke keer ontzettend impressed! We wilden haar sowieso keer vragen op ons podium, maar nu ze Slampion is natuurlijk helemaal.

zie: www.nicolekaandorp.com@nicolekaandorp

Mees van Rijswijk is een woordkunstenaar en zacht-activist uit Leeuwarden. Hij gelooft in de kunst van de eenvoud en kiest hun woorden daarom zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt af. Mees is dit jaar afgestudeerd aan de Minerva Academie voor Popcultuur met de interdisciplinaire spoken word-voorstelling ‘De Wachtkamer’, over de extreem lange wachtlijsten in de genderzorg.

Eerder stond hij op onder andere Explore the North festival, Oerol en Dichters in de Prinsentuin. Dit jaar won hij een SPOKEN AWARD in de categorie Storytelling en in het voorjaar van 2024 gaat hij samen met de andere winnaars op tour. 

zie: @meestalwel

Roan Kasanmonadi is Roan (1995) is een schrijver en moderne danser uit Rotterdam. Hij studeerde Geneeskunde en Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Moderne Dans aan de Fontys Dansacademie. Hij was in 2021 en 2022 onderdeel van Poetry Circle 010.

Als psychiater in opleiding is hij gefascineerd door de menselijke driften en hoe de mens op alle verschillende manieren die er zijn betekenis probeert te geven aan het bestaan. Hij gelooft dat taal ons de mogelijkheid biedt om de metafysische wereld te benaderen.

In zijn poëzie verbindt hij de buitenwereld met de innerlijke wereld. Hij geniet van de wisselwerking tussen abstract taalgebruik en alledaagse associaties met hier en daar een knipoog naar pop culture. Naast het schrijven en performen van poëzie en spoken word maakt hij dansvoorstellingen met zijn collectief ERROR 404.

zie: @roankasanmonadi

Chris Cave is een singer-songwriter en spoken word artiest uit Groningen. Hij rapt, dicht, zingt en alles ertussenin. Vergezeld met fijne akoestische gitaar, neemt hij je mee in openhartige teksten over hoe het is om mens te zijn. Over liefhebben, loslaten, en leren houden van jezelf. Zo hoopt hij samen met jou het leven in haar volledigheid te omarmen.

Deze zomer (2023) presenteerde Chris Cave tijdens een uitverkochte releaseparty zijn eerste Nederlandstalige EP ‘Adem In, Adem Uit’, waarop hij muziek en spoken word naadloos in elkaar over laat gaan. Geïnspireerd door artiesten als Typhoon, Diggy Dex en Stef Bos, en door zijn studie Filosofie, probeert hij je aan het denken én voelen te zetten. Eerder bracht hij zijn teksten al ten gehore op plekken als Down The Rabbit Hole, Grand Theatre Groningen en het Unicef Benefietconcert.

zie: @chriscavemusic

Dempsey Hendrickx is ook dit jaar onze presentator van de avond, die op zijn eigen, humoristische wijze de optredens en uitreikingen aan elkaar gaat verbinden.

Hendrickx  is een (improvisatie)acteur en presentator en maakt deel uit van het improvisatietheater De Kevins. Hij werd bij het grote publiek in België bekend als één van de hoofdrolspelers in het kinderprogramma Helden en de gelijknamige bioscoopfilms. Verder speelt hij in de VTM hitserie Buurtpolitie.

Op Instagram is Dempsey bekend als @woordwoeler en reist hij rond met zijn krijtje om vluchtige poëzie, om bij stil te staan, in het straatbeeld te brengen. In 2022 won hij de AMAI  publieksprijs voor de beste quote. 

zie: meer over Dempsey Hendrickx | (@woordwoeler)

AMAI 2024 mede mogelijk door: