VAKJURY AMAI 2023

Vanuit de inzendingen heeft de vakjury de longlist 2023 geselecteerd, waaruit zowel door de vakjury zelf als door het publiek de winnaars zijn bepaald.

De vakjury gedichten & quotes voor de AMAI 2023 bestond uit: Ingmar Heytze, Maud Vanhauwaert, Kluun, Derek Otte, Nienke Schipper, Wouter van Heiningen, Yke Schotanus en Christianne Scholtens.

 

De vakjury spoken word bestond uit: Martje Wijers, Myron Hamming, Yke Schotanus en Jesse Laport.


Hieronder wordt de vakjury AMAI 2023 nader voorgesteld:

Vakjury AMAI 2023 gedichten & quotes

Ingmar Heytze schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad.

Hij stond, alleen of met zijn band Asfaltfeeën, op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré en de Nacht van de Poëzie.

In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht.

‘Voor de liefste onbekende’, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De derde druk van ‘Utrecht voor beginners en gevorderden’, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2020.

Heytze debuteerde in 2022 als toneelschrijver met de lovend ontvangen eenakter ‘De wanen’ in het lunchtheater van Bellevue. Zijn twaalfde bundel, ‘Met wat geluk’, verscheen in november 2022.

zie: www.ingmarheytze.nl | @ingmarheytze

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig’ (2014, Querido) de Hugues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd.

In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.

Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en in 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen ‘Het stad in mij’ (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.

zie: www.maudvanhauwaert.be | @maudvanhauwaert

Kluun is 20 jaar schrijver. Van de bestsellers ‘Komt een vrouw bij de dokter’, ‘De weduwnaar’, ‘DJ’, ‘Familieopstelling’ en ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ zijn ruim 2,5 miljoen exemplaren verkocht in 27 landen. Zijn nieuwste boek ‘Help, ik heb een puber’, is wederom een kassucces.

Het is een survivalgids voor puberouders én een ode aan pubers – de emotioneelste, gekste, levendigste, roekelooste, redelooste, onzekerste en aandoenlijkste wezens die er bestaan.

Kluun is actief op de socials, heeft meer dan een miljoen views per jaar op TikTok en bezoekt scholen om jongeren enthousiast te maken voor verhalen, boeken, audioboeken, taal en lezen. Hij is een inspiratiebron voor iedereen die van schrijven en lezen houdt en deelt dit dan ook tijdens de workshops en masterclasses die hij door het hele land organiseert.

zie: www.schrijverkluun.nl | @kluun

Wouter van Heiningen is dichter en schrijft al 15 jaar (dagelijks) over poëzie op woutervanheiningen.com. Hij is bestuurslid van Poëzie Stichting Ongehoord! en Meander en faciliterend poëzie uitgever (Mugbooks).

Sinds 2020 geeft hij samen met Marianne van Poetry Affairs en Bart (vormgever bij BRRT) het leukste, kleinste en meest eigenwijze poëziemagazine uit van Nederland en Vlaanderen (mugzines.nl en @mugzines).

zie: woutervanheiningen.com | @meerovergedichten

Nienke Schipper is journalist op de de cultuur- en mediaredactie van dagblad Trouw.

Ze schrijft zowel over oude als nieuwe media. Het interessante aan sociale netwerken is dat ze zowel het grind als het cement in de samenleving kunnen zijn. “Gelukkig is de verbindende rol van online cultuurbeleving niet meer weg te denken en daarmee voor velen een dagelijks lichtpuntje”.

zie: @trouw.deverdieping

Derek Otte schrijft versjes, verhalen en spoken word. Zijn spitsvondige pen kenmerkt zich door de uitdagende combinatie van toegankelijkheid en gelaagdheid. Liefde die niet helemaal lukken wil en het reilen en zeilen in de grote stad, vormen belangrijke thema’s in zijn werk. Hierbij wisselen scherpte, openhartigheid en humor elkaar af. Derek is, naast artiest en ondernemer, taaldocent en voormalig stadsdichter van Rotterdam.

Inmiddels heeft Derek met zijn werk een bijzondere plek verworven in het Nederlandstalige letterenlandschap. Zijn woorden sieren verschillende gevels in Rotterdam en reiken tot in klaslokalen. Via Instagram genieten zowel zijn versjes als zijn video’s grote populariteit. Sinds 2018 is Derek ambassadeur van zowel Stichting Lezen en Schrijven als het Familiehuis Daniel den Hoed.

Sinds 2022 reist Derek Otte door het land met zijn theatershow ‘De Tijd is om’.

zie: www.derekotte.nl | @derekotte

Christianne Scholtens is dichter en redacteur. In 2022 won ze de AMAI vakjuryprijs voor het beste gedicht op Instagram van 2021. Op @dromendrinkenalsontbijt combineert ze poëzie met fotografie om uiting te geven aan verlangens en teleurstellingen. Momenteel is ze bezig met haar eerste dichtbundel.

Zie haar winnende juryprijs gedicht AMAI 2022 en het juryrapport hier.

In het juryrapport stond onder andere het volgende over haar winnende gedicht:

In elke strofe van dit gedicht worden bijzondere metaforen gekoppeld aan heel gewone,
toegankelijke taal, zodat het gedicht tot de verbeelding spreekt, zonder dat het plat wordt.
Daarnaast valt het gedicht op doordat het optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van het genre ‘Instagedicht’. Of laten we zeggen: het ‘medium’ Instagedicht, want alleen al de longlist laat zien, dat het ‘Instagedicht’ hard op weg is net zo divers te worden als poëzie op papier.

Het is Christianne Scholtens gelukt iemand de liefde te betuigen zonder in clichés te vervallen. Ze heeft nieuwe vormen en nieuwe woorden gevonden, die bijzonder goed op elkaar inwerken. Dat het poëzie is, blijkt meteen al bij de eerste regels: ‘Ik adem de zee in en alles in mij drijft naar de oppervlakte.’ 

zie: StudioLuim | @dromendrinkenalsontbijt

Yke Schotanus is schrijfdocent en medewerker van het tijdschrift ‘Schrijven’. Daarnaast schrijft, componeert en zingt hij Nederlandstalige liedteksten. Van zijn hand verschenen de boeken ‘Dichten doe je zo: poëtische technieken en hoe ze te gebruiken’ en ‘Song- en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock’.

Voor de AMAI 2023 zal Yke zowel een rol spelen in de jury van de gedichten en de quotes als de spoken word jury.

zie: www.schrijvenonline.org

Vakjury AMAI 2023 spoken word

Myron Hamming is dichter en spoken word artiest die enkele jaren geleden zijn baan opzegde om zijn droom na te jagen: stadsdichter van Groningen worden. En met succes.

Niet veel later veroverde Myron de derde plaats tijdens de Martin Luther King Spoken Word Prijs, tekende hij bij uitgeverij Ambo|Anthos in Amsterdam en sprak hij o.a. bij de NPO, BNNVARA, RTL Nieuws, Humberto Tan en het Koningshuis.

zie: www.myronhamming.nl | @myronhamming

Martje Wijers schrijft gedichten, treedt op en slamt. Haar gedichten zijn zoet en vilein, doorspekt met schrijnende humor en met een vleugje engagement. Ze schrijft onder andere over stof dat nooit stopt met vallen, klamme ballen in zwembroeken en tweedehands verlangen.

Ze is voormalig Nederlands Kampioen Poetry Slam (2020) en stond eerder in de finale van het NK in 2017, 2018 en 2019. Ze vertegenwoordigde Nederland op het WK Poetry Slam in Parijs en bereikte daar de halve finale. Behalve dichter is Martje ook universitair docent Scandinavië studies aan de Universiteit van Amsterdam.

zie: @martjewijers

Jesse Laport is naast alumnus Creative Writing (BA) en voormalig theaterstudent, inmiddels schrijver, docent, stemacteur en ervaren podiumdichter – met versleten podia als Lowlands, Geen Daden Maar Woorden Festival, Klokhuis, Paradiso en twee keer voor het Koningshuis.

Laport maakt voor zichzelf onderscheid tussen platformpoëzie, papieren poëzie, podiumpoëzie – en zoekt nog naar de termen voor de rest van zijn gebezigde spectrum.

In zijn werk, dat digitaal, op papier, op muren en zelfs op lichamen verschijnt, wordt vaak gestoeid tussen kinderlijke verwondering, volwassen vraagstukken en humor uit de frustratie die daar soms bij kijken komt.

In 2022 won Jesse de AMAI publieksprijs voor het beste spoken word op Instagram van 2021.

zie: www.jesselaport.nl | @jesselaport

Yke Schotanus is schrijfdocent en medewerker van het tijdschrift ‘Schrijven’. Daarnaast schrijft, componeert en zingt hij Nederlandstalige liedteksten. Van zijn hand verschenen de boeken ‘Dichten doe je zo: poëtische technieken en hoe ze te gebruiken’ en ‘Song- en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock’.

Voor de AMAI 2023 zal Yke zowel een rol spelen in de jury van de gedichten en de quotes als de spoken word jury.

zie: www.schrijvenonline.org